Január 22-én, hétfőn az első órában a magyar kultúra napja alkalmából rövid megemlékezés helyszíne volt iskolánk aulája. A Varga Yvette tanárnő által rendezésében megvalósult eseményen Varga Géza 12.D osztályos tanuló tolmácsolta a jeles nap üzenetét:

 "Január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük.

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett.
Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját.
A magyar kultúra igazi tartalmát a zene, az irodalom, a történelem, a múltunk és hagyományaink mellett az anyanyelvünk, a magyarságtudatunk, értékeink, és emberségünk adja.
Nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen nemzeti himnuszunk születése vált a magyar kultúra ünnepévé. Nemcsak a magyar sors, magasztos történelmünk viharos századai sejlenek fel gyönyörű himnuszunkban, hanem a nép által átörökített, megőrzött tudatunkban folytonosan jelenlévő és belőle építkező kultúra is.
Magyarságtudatunkat erősíteni, értékeinket megőrizni és gazdagítani, anyanyelvünket továbbadni pedig úgy tudjuk, ha anyanyelvünkön szerzünk széleskörű tudást, anyanyelven szól az ige, és gyermekeinket is úgy neveljük, hogy nemzeti hovatartozásukat büszkén vállalják, vigyék tovább és ápolják hagyományainkat.
Máig igaz, hogy a nyelv lelkünk lelke, egyéniségünk legfőbb formálója.

 

A magyar kultúra napján ünnepeljünk abban a szellemben, hogy hinni tudunk önmagunkban, nemzetünkben, és a magyar emberekből ki nem alvó tűzben.
Ne csak e jeles napon tegyünk anyanyelvünk továbbadásáért, szülőföldünk fel nem adásáért, népünk, nyelvünk és a világ harmóniájáért!"

A megemlékezés végén Bessenyei Ferenc előadásában hangzott el Kölcsey Himnusza.


Az eseményen készült képeinket az alábbi galériában tekinthetik meg:


DSC_0001
DSC_0002
DSC_0003
DSC_0005
1/4 
start stop bwd fwd

IWIWGoogle bookmarkFacebook
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés